34 ilde doktor kadroları boş; kamu sağlık hizmetlerinde ciddi açıklar oluşuyor

34 İlde Uzman Hekim Kadroları Boş: Kamu Sağlık Hizmetlerinde Açıklar Oluştu

Türkiye genelinde kamu sektöründe uzman hekim kadrolarının boş kalması, sağlık hizmetlerinde açıkların artmasına neden oluyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son atama kurası sonuçlarına göre, 2.685 uzman hekim pozisyonundan sadece 318’i tercih edildi. Özellikle çocuk sağlığı branşlarında bu durum daha net bir şekilde görülüyor.

BirGün‘ün haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı üçüncü dönem atama kurası sonuçları, bazı branşlarda hekim eksikliğini ortaya çıkardı. 81 ilde açılan kadrolardan 34’ünde hiç tercih yapılmamış olması, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandığını gösteriyor. Çocuk acil, çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi gibi kritik alanlarda kadro açıkları bulunuyor.

Elde edilen sonuçlar, kamuda hekim kadrolarının dolmaması ve bu durumun çoğunlukla çocuk sağlığı branşlarına yoğunlaşması ile birlikte sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlukları ve düşük ücret politikalarını gözler önüne seriyor. 2024 yılının ilk on ayında bin 550 uzman hekim kamudan istifa ederken, yurtdışında çalışmak için Türk Tabipleri Birliği’nden iyi sağlık belgesi alan hekim sayısı ise 2.500’ü bulmuş durumda.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

MS hastaları ve doktorlar farkındalık etkinliğinde bir araya geldi

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte MS hastaları ve hekimler hem hastalığın güncel durumunu değerlendirdi hem de sanat atölyesi ve nefes egzersizleriyle farkındalık çalışması yaptı.