İstanbul’da 2024’te hava kirliliği değeri en çok ozon ve azot dioksitte arttı

İstanbul’da Hava Kirliliği Değerlerinde 2024’te Değişim

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan çalışmaya göre, megakentte hava kirliliği değerleri 2024’te bir önceki yıla göre farklılık gösterdi. Partiküler madde (PM10), ince partikül madde (PM 2.5), karbonmonoksit (CO) ve kükürt dioksitte (SO2) azalış yaşanırken, azot dioksit (NO2) ve ozonda (O3) ise artış görüldü.

İTÜ İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul’da 2023 ile 2024’teki hava kirliliği oranlarına ilişkin çalışma yürüttü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen veriler incelendi.

İstanbul’da 2024’te bir önceki yıla göre hava kirliliği değerlerinde en çok artış yüzde 10 ile ozonda gerçekleşti. Aynı dönemde hava kirliliğinin en çok azaldığı değer ise yüzde 37 ile kükürt dioksit oldu.

Kent genelindeki 15 istasyonun 2023 yılı karbonmonoksit ortalaması 748,72 µg/m³ iken, 2024 yılı ortalamasının 660,69 µg/m³ olduğu tespit edildi. 2024 yılında karbonmonoksit değerlerinde 2023’e kıyasla yüzde 12 düzelme gözlendi.

İnce partikül madde değerleri 2023’te 19,71 µg/m³ olarak kaydedilirken, 2024’te 17,81 µg/m³ olarak ölçüldü. Bu da ince partikül madde değerlerinde yüzde 10’luk bir azalma olduğunu ortaya koyuyor.

Yine 2023’te partiküler madde değerleri ortalaması 37,52 µg/m³ iken, 2024 yılı ortalama değeri 35,40 µg/m³ oldu. Böylece, partiküler madde kaynaklı hava kirliliği 2023’e göre yüzde 6 azaldı.

Hava Kirliliğinde En Çok Artış Ozonda Yaşandı

İstanbul genelindeki 24 istasyonun 2023 yılı hava kirliliği ozon ortalaması 34,62 µg/m³ iken, 2024 yılı ortalaması 38,07 µg/m³ olarak belirlendi. Bu durumda, 2024’te ozon değerlerinde 2023’e kıyasla yüzde 10 artış gözlendi.

Azot dioksit ortalaması 2023’te 35,93 µg/m³, 2024’te ise 38,07 µg/m³ olarak tespit edilirken, artış yüzde 6 olarak hesaplandı.

“Havamızın Yeterince Temiz Olduğunu Söyleyemeyiz”

Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların günde yaklaşık 10 ila 15 kilogram hava soluduğuna dikkat çekerek, solunan havanın sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Toros, atmosferdeki kirleticilerin insan sağlığını ve ekosistemi olumsuz etkilediğini belirterek, “Yaptığımız çalışmada havadaki bazı değerlerin iyileşirken, bazılarının kötüleştiğini görüyoruz. Genel olarak baktığımızda havamızın yeterince temiz olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Prof. Dr. Toros’un incelediği verilere göre, PM10 değerlerinde en fazla iyileşme Ümraniye 1 istasyonunda gerçekleşti. Buna karşılık hava kalitesinde düşüş yaşanan bölgeler arasında Avcılar, Beylikdüzü, Büyükada, Kandilli, Sarıgazi ve diğer istasyonlar bulunmaktadır.

Related Posts

Dervişoğlu’ndan Erdoğan’a: Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun, aklını başına al!

Dervişoğlu’ndan Erdoğan’a: Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun, aklını başına al!

‘Sallanıyor’ dedikleri binada hasar tespit edilmedi

Diyarbakır’da sallandığı ihbarıyla tahliye edilen binada hasar olmadığı tespit edildi.

Trump’ın gözdağı işe mi yaradı… Putin’den Ukrayna’da yeni yol haritası

ABD Başkanı Trump’ın Rusya’ya yaklaşımı son dönemde olumsuz bir tona büründü. ABD’yi Ukrayna’da doğrudan Rusya karşıtı bir pozisyonda görmek istemeyen Moskova ise Washington’a Ukrayna barışı için somut “yol haritası” teklifini iletti.

Dağ yürüyüşü kötü sonlandı: 100 metreden yere çakıldı

İtalya’nın Trentino bölgesindeki Val di Fassa vadisinde trajik bir kaza meydana geldi. İtalyan haber ajansı ANSA ile devlet televizyonu RAI’nin bildirdiğine göre, yaklaşık 50 yaşında olan bir Çek vatandaşı, Cuma günü öğleden sonra arkadaşlarıyla …

Bakan Güler KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Korukoğlu’nu kabul etti

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu’nu kabul etti. Görüşmede ikili savunma ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Binanın çatısına çıkıp çocukları yangından kurtardı: Hademeden madalyalık kurtarma operasyonu

Paris’te bir okul hademesi olan Fousseynou Samba Cissé, işten çıktıktan sonra karşılaştığı yangında altı kişiyi kurtararak kahraman ilan edildi. Altıncı kata tırmanarak alevler içindeki daireden çocukları alan Cissé, kalabalığın gözleri önünde gerçekleştirdiği bu cesur hareketle Fransız hükümetinin takdirini kazandı.