Türk Einstein Oktay Sinanoğlu’nun Vefatının Üzerinden 10 Yıl Geçti

Türk Einstein Oktay Sinanoğlu’nun Vefatı 10. Yılında Anılıyor

Bilime adanmış ömrüyle tanınan ve Türkçenin gelişmesine katkıda bulunan kimya mühendisi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, dünyanın en genç profesörü unvanını kazanarak “Türk Einstein” olarak anıldı. Sinanoğlu’nun vefatının üzerinden 10 yıl geçti.

Oktay Sinanoğlu, 25 Şubat 1935’te İtalya’nın Bari kentinde dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte Türkiye’ye döndükten sonra genç yaşta bilime olan ilgisiyle dikkat çekti.

Türkiye Eğitim Derneği (TED) Ankara Yenişehir Lisesi’ni birincilikle bitiren Sinanoğlu, 1953’te kimya mühendisliği eğitimi için ABD’ye gitti. Kaliforniya Üniversitesi’nden birincilikle mezun olan Sinanoğlu, Massachusetts Institute of Technology’de yüksek kimya mühendisi oldu.

Doktora çalışmalarını Berkeley’de tamamlayan Sinanoğlu, ABD’de genç yaşta dersler vermeye başladı ve 1963’te “dünyanın en genç profesörü” unvanını kazandı.

Profesörlüğünün yanı sıra bilimsel araştırmalarıyla da tanınan Sinanoğlu, kuramsal kimya alanında önemli katkılar yaparak dünya bilim literatürüne adını yazdırdı.

Ömrü boyunca Türkçenin gelişmesine önem veren Sinanoğlu, dilin kültür ve kimlik açısından önemine vurgu yaparak Türkçenin bilim dili olması gerektiğini savundu. Çeşitli ödüllerin sahibi olan Sinanoğlu, kitaplarıyla da geniş kitlelere ulaştı.

Oktay Sinanoğlu, 19 Nisan 2015’te hayatını kaybetti. Türkiye’ye getirilerek İstanbul’da defnedildi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Hamdi Dindirek – Güncel

Related Posts

Antalya hayvanat bahçesinden kaçan aslan öldü mü, bulundu mu?

Antalya’da bir hayvanat bahçesinden kaçan aslan, şehirde paniğe yol açtı. 6 Temmuz 2025 tarihinde yaşanan olayda, “Zeus” adlı aslanın kaçışı bir çiftçinin ağır yaralanmasıyla trajik bir boyut kazandı. Sosyal medyada ve haber kanallarında büyük yankı uyandıran bu olay, hayvanat bahçesinin güvenlik önlemlerini ve vahşi hayvanların esaret altında tutulmasını yeniden tartışmaya açtı. Peki, Hayvanat bahçesinden kaçan aslan öldürüldü mü, bulundu mu?

Yerinde Dönüşüm projesi bitti mi, uzatıldı mı? Yerinde Dönüşüm projesi son durum Temmuz 2025!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi, afetzedelerin ev ve iş yerlerini güvenli bir şekilde yeniden inşa etmelerine olanak sağlıyor. 30 Haziran 2025’te sona ermesi planlanan proje için başvuru süresinin uzatılıp uzatılmadığı, milyonlarca depremzede tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Yerinde Dönüşüm Projesi bitti mi, yoksa uzatıldı mı? 1 Temmuz 2025 itibarıyla projenin son durumu nedir?

115. dönem ÖGG sınav soruları ve cevapları || Özel Güvenlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

Özel güvenlik görevlisi olma hayali kuran binlerce adayın merakla beklediği 115. Dönem Özel Güvenlik Görevlisi (ÖGG) Temel Eğitim ve 91. Yenileme Eğitimi Sınavı, 29 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından düzenlenen sınavda adaylar, 100 soruluk testle ter döküyor; silahlı adaylar ise ek 25 silah bilgisi sorusuyla mücadele etti. Peki, 115. dönem ÖGG sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman yayınlanacak? 115. dönem Özel Güvenlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 21-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Peki, TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı