ABD ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde daraldı: Tarifeler ve tüketici harcamaları etkili oldu

ABD Ekonomisi İlk Çeyrekte Daraldı: İşte Detaylar

2025’in ilk çeyreğinde ABD ekonomisi daralma yaşadı. İşletmelerin tarifelerden önce ithalat stoklarını artırmaya çalışması ve tüketicilerin harcamalarını kısması, gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYH) olumsuz etkiledi. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, GSYH ilk çeyrekte mevsimsel ve enflasyona göre ayarlanmış yıllık yüzde 0,3 oranında azaldı. Bu, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana görülen en büyük düşüş oldu.

GSYH’deki bu daralmada, ithalat stoklarının artması ve tarifelerin etkisi büyük rol oynadı. İthalat yüzde 41,3 oranında artarken ihracat yüzde 1,8 oranında arttı. Bu durum ekonomistlerin öngördüğü yüzde 0,4’lük büyüme tahmininden geride kaldı.

ABD Ekonomisi 2024’te Güçlü Başlangıç Yaptı

2024 yılına güçlü bir başlangıç yapan ABD ekonomisi istikrarlı bir şekilde büyürken, enflasyon azalmaya devam etti. İşsizlik oranı yüzde 4,1’de sabit kalırken işverenler, 2024’ün son çeyreğinde 628.000’den düşerek ilk çeyrekte 456.000 yeni iş yarattı.

Ancak, işletmeler ve bireyler, gümrük vergileri ve fiyat artışları konusundaki belirsizlikler nedeniyle endişeli. S&P 500 ve Nasdaq Composite’deki durgunluk, tarifeler ve ekonomik belirsizliklerden kaynaklanıyor.

Şirketlerin Endişeleri

American Airlines, PepsiCo, Procter & Gamble ve General Motors gibi büyük şirketlerin CEO’ları, tarifelere ilişkin belirsizliklerin planlama süreçlerini zorlaştırdığını ve tüketici güvenini sarstığını ifade ettiler. Colgate-Palmolive CEO’su Noel Wallace, şirketin yıllık kazanç tahminini düşürdüğünü ve belirsizliğin tüketicilerde endişe yarattığını belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell, tüketicilerin yüksek fiyatlarla karşılaşmasının ve ekonominin kısa vadede tarifeler nedeniyle daha yüksek işsizlikle karşılaşmasının olasılığının “güçlü” olduğunu vurguladı.

Related Posts

Türkiye’nin ünlü dönercisi iflasın eşiğinde: Mahkeme 3 ay süre verdi

Bursa’nın köklü döner markalarından Yusuf Et Çelik Döner, ekonomik krizlerin gölgesinde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Mahkeme tarafından verilen 3 aylık geçici mühlet sürecinde şirket, iflasın eşiğinden dönmeye çalışacak. Onlarca çalışanın ve şubelerin geleceği belirsizliğini korurken, gözler şimdi hazırlık aşamasındaki kurtuluş planında.

Yumurta fiyatlarında sert düşüş: İhracat kısıtlaması etkili oldu

Kuş gribi, ihracat süreçleri ve Ramazan ayında talebin artmasıyla bir dönem rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatları, alınan kararların etkisiyle düştü.

Donald Trump’ın ilk 100 günü küresel ekonomiyi nasıl etkiledi? Küresel resesyon riski çok yüksek!

Piyasalarda ticaret müzakerelerindeki iyimserlikle bir toparlanma görülse de ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk 100 gününün ardından yatırımcılar varlık fiyatlarının sürdürülebilirliği konusunda temkinli. Belirsiz politika ortamı, bazı yatırımcıları farklı varlıklara yönelmeye itiyor. ABD ekonomisinin geleceğine yönelik endişeler ise satış dalgalarına yol açtı.

Bakan Yumaklı: Türkiye’de tarım ve orman sektörü sürdürülebilir bir yapı üzerine oturmuştur

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye’de tarım ve orman sektörü sağlam, sürdürülebilir ve kuvvetli bir yapı üzerine oturmuştur.” dedi.

THY’den Van seferleri açıklaması

Van Ferit Melen Havalimanı’nda yapılacak tadilat çalışmaları nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) yolcuların mağdur olmaması için Muş ve Ağrı’ya ek seferler planladıklarını açıkladı.

Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

2023 yılında kabul edilen EYT düzenlemesinin ortaya çıkardığı ‘kademeli emeklilik’ sorunu tartışılmaya devam ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’tan konuya ilişkin peş peşe dikkat çeken uyarılar geldi. Karakaş, 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigorta girişi olan çalışanlara ilişkin kademeli emeklilik düzenlemesine gidileceğini belirtirken, değişiklikler için planlanan tarihleri paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir