Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Migren Hastalığı ve İlginç Tedavi Yöntemleri

İngiltere ve Türkiye’de milyonlarca insanı etkileyen, kesin tedavisi olmayan migren hastalığı gün geçtikçe daha fazla insanın hayat kalitesini düşürüyor. Bu rahatsızlık, ağrılarının şiddeti ve süresiyle insanların günlük hayatlarını, iş performanslarını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle, migren hastaları her yeni yöntemi denemekten çekinmiyor.

“McMigren Menüsü” Adlı Yeni Bir Yöntem

Son günlerde TikTok platformunda popüler hale gelen ve “McMigren Menüsü” olarak bilinen ilginç bir yöntem, migren hastalarının dikkatini çekmeyi başardı. Bu menüye göre, normal bir kola ile tuzlu patates kızartması tüketmek migren ağrılarını hafifletebileceği iddia ediliyor. Birçok migren hastası, bu menünün ağrılarını azalttığını belirterek deneyimlerini video paylaşımlarıyla yayınlıyor.

İngiltere’nin Oxfordshire bölgesinde yaşayan Nick Cook da bu yöntemi deneyenlerden biri. Günde beş gün çalışan Cook, migren atağı yaşadığı zamanlarda kola içmenin bazen ağrılarını hafiflettiğini fark ettiğini söylüyor. Ancak Cook, bu yöntemin ilaçların yerini tutamayacağını vurgulayarak, “Bu hastalıkla yaşayanlar her şeyi denemekten çekinmiyorlar” diyor.

Tuz, Şeker ve Kafein İçeren Yiyecekler Geçici Rahatlama Sağlayabilir

Migren ağrılarıyla mücadele eden 27 yaşındaki Kayleigh Webster, patates kızartmasındaki tuzun migren atağını yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak Webster, bu tür yöntemlerin kesin bir tedavi olmadığının altını çizerek, “Migren karmaşık bir beyin hastalığıdır” diyor.

Uzmanlar, kafein ve tuz gibi maddelerin sinir sistemini etkileyebileceğini kabul ediyor ancak bu tür gıdaların düzenli olarak tedavi amaçlı kullanılmasının riskli olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Migren Vakfı’ndan Aile Hekimi Dr. Kay Kennis, kafedeki kafeinin bazı insanlarda ağrıyı hafifletebileceğini ancak bu yöntemin kesin bir tedavi olmadığını belirtiyor. Kennis, ayrıca fast food ürünlerinde bulunan yüksek miktardaki tiramin maddesinin migren atağını tetikleyebileceğini vurguluyor. Uzmanlar, bu nedenle işlenmiş gıdaların dikkatli tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bilimsel Gelişmeler ve Yeni İlaçlar

Migren üzerine çalışan nörolog Prof. Peter Goadsby, migren araştırmalarına son yıllarda daha fazla fon ayrıldığını ve yeni ilaçların geliştirilmekte olduğunu belirtiyor. Goadsby, özellikle “gepant” adı verilen yeni ilaçların ağrı sinyallerini bloke ederek migren atağını önceden durdurabileceğine dikkat çekiyor.

Goadsby, yaşam tarzı değişikliklerinin de önemli olduğunu vurgulayarak, “Uygun uyarı işaretlerini tanıyın: esneme, halsizlik, mod değişiklikleri, tuz veya şeker isteği… Bu belirtileri hissettiğinizde vücudunuza kulak verin — TikTok’tan önce” diyor.

Migrenle Yaşam: Kısıtlı Bir Dünya

Migren hastalığıyla baş etmeye çalışan Nick Cook’un yaşamı, hastalığın günlük yaşam üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Cook, alkol tüketmediğini, güneşli havalarda bile güneş gözlüğü takmayı, seyahate çıktığında ise özel yastık, elma ve atıştırmalıkları yanında bulundurmayı tercih ettiğini dile getiriyor. “Bile aç kalmak migren atağını tetikleyebilir. Arkadaşlarım eğlenirken ben yatağıma çekilmek zorunda kalabilirim. Ancak bu benim hayat tarzım ve buna uygun şekilde yaşıyorum” diyor.

Related Posts

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

MS hastaları ve doktorlar farkındalık etkinliğinde bir araya geldi

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte MS hastaları ve hekimler hem hastalığın güncel durumunu değerlendirdi hem de sanat atölyesi ve nefes egzersizleriyle farkındalık çalışması yaptı.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?