Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

STRIKE İsmiyle Tanıtılan İnovatif İHA Modülü, NATO İnovasyon Hackathon 2025 Yarışmasında İlk 10’a Seçildi

Aksaray’dan Metin Kurt

Dünya genelinden 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik sektöründe çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü, uluslararası jüri tarafından ilk 10 proje arasına seçildi. Proje ayrıca NATO’nun askeri ve sivil teknolojileri bir araya getiren DIANA programına başvuru için özel davet aldı.

Arılardan İlham Alan STRATEJİK TEKNOLOJİ

Skytech Robotik Teknolojileri firması adına yarışmaya katılan ekip, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve ROMER Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin ile birlikte ASÜ Teknik Bilimler MYO Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu’dan oluşuyordu. Ekip, arıların tehditlere karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarını analiz ederek, bu stratejileri teknolojik bir yapıya dönüştürdü.

Geliştirilen yapay zekâ destekli STRIKE modülü, insansız hava araçlarına (İHA) karşı saldırıların ardından hedefin yaklaşık konumunu tespit edebilir ve gerçek zamanlı veri işleme kabiliyetiyle sahaya istihbari bilgi sağlayabilir. Bu sayede muharebe alanlarında operasyonel farkındalık önemli ölçüde artmaktadır.

Tatbikatta Gerçek Mermilerle Test Edilen STRIKE Modülü

Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu, STRIKE modülünün TÜBİTAK destekli bir Ar-Ge süreciyle geliştirildiğini belirtti. Bakırcıoğlu, sistemin savunma sanayiinde giderek yaygınlaşan otonom sistemlere “güvenlik katmanı” olarak entegre edilebilecek şekilde tasarlandığını açıkladı.

Modül, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın düzenlediği gerçek mühimmatlı bir tatbikatta da başarıyla test edildi. Bakırcıoğlu, “Dronumuz vurulduğunda STRIKE modülü saldırının geldiği yönü analiz ederek anında yayınladı. Ancak birkaç derecelik sapmalar yaşandığını tespit ettik. Bu doğruluk oranını artırmak için yapay zekâ modelimizi geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Milli Teknoloji Hamlesi’ne Katkı Sağlayan Özgün Bir Proje

Savunma ve güvenlik alanında uygulamaya yönelik özgün çözümler sunan STRIKE modülü, mekatronik ve robotik disiplinlerin potansiyelini vurgulamaktadır. Yerli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna doğrudan katkıda bulunan proje, NATO Science and Technology Organization (STO) tarafından desteklenerek, Information Systems Technology (IST) paneline davet edildi.

Bilimsel Ar-Ge Çalışmalarıyla Güçlü Türkiye İçin Bir Adım Daha

ASÜ’li akademisyenlerin liderlik ettiği bu tür projeler, savunma sanayiinde yerli yetenekleri artırmanın yanı sıra, uluslararası alanda da Türk mühendisliğinin başarısını kanıtlamaya devam etmektedir.

Related Posts

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

iPhone 17 için nefesler tutuldu! Türkiye fiyatı belli oldu

Her yıl olduğu gibi bu yılda tanıtımı yapılması beklenen iPhone 17 için geri sayım başladı. Yeni telefonun Türkiye fiyatı ortaya çıktı.

Robotlar yaşlıların yeni dostu mu? Yapay zeka yaşlıları yalnızlıktan kurtarabilir mi?

Japonya’da Yaşlı Bakımında Robot Devrimi: Teknoloji İnsanın Yerini AlıyorJaponya, dünya genelinde en hızlı yaşlanan nüfusa sahip ülke olarak, yaşlı bakımındaki personel açığını kapatmak için yapay zeka destekli robotlara yöneldi. Japonya Sağlık …

Telefondan ekran görüntüsünü sakın çekmeyin! Banka hesaplarınız tehlikede olabilir

Akıllı telefonlara girip tehlike saçan yeni ortaya çıktı. Özellikle galeriye sızan bu virüs ekran görüntüsü alınan kişisel bilgileri anında çalıyor.

Windows 11’e eklenecek yapay zeka modeli Microsoft Mu tanıtıldı

Microsoft’un yeni yapay zekâ modeli Mu, Phi Silica’nın küçük ama zeki kardeşi olarak Windows’larda görev alacak.

Süpermoto heyecanı KKTC’de yaşandı

Türkiye Süpermoto Şampiyonası’nda sezonun 2. ayak yarışları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi.