Akademisyenler, üniversitenin EUA’dan çıkarılmasını yargıya taşıyarak kararın durdurulmasını istedi: Boğaziçi’ne Avrupa davası

Boğaziçi Üniversitesi’nin Avrupa Üniversiteler Birliği Üyeliği Yargıya Taşındı

Boğaziçi Üniversitesi, “kayyum rektör” Prof. Dr. Naci İnci tarafından Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyeliğinden çıkarılmasının ardından yargıya taşındı.

Rektörün, üniversite akademisyenlerine danışmadan ve bilgi vermeden 2001 yılında kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Üniversiteler Birliği’nden Ocak 2025’te keyfi bir kararla çıkartması, Boğaziçi Üniversitesi’nde büyük tepki çekti. Emeritus Profesör Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman, İstanbul İdare Mahkemesi’nde rektörlüğe karşı dava açarak kararın durdurulmasını talep etti.

Prof. Alpar Sevgen, 49 Avrupa ülkesinden 900’e yakın üniversitenin üyesi olduğu bu birliğin amacının akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik ve adalet, dayanışma, yaratıcılığın ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi olduğunu belirtti.

‘KAMU YARARI YOK’

Prof. Sevgen, “Mevcut Boğaziçi yönetimi bu amaçları benimsemiyor mu? EUA ile aynı değerleri paylaşmıyor mu? Üniversitenin yönünün keyfi şekilde değişmesini durdurabilmek amacıyla yargıya başvurduk, dava açtık. Kamu yararı olmayan, hukuksuz ve keyfi kararların sadece yargıya başvurarak durdurulması zor. Bu keyfilik ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. Bunun için 4 Haziran’da süresi dolacak olan 703 nolu kararname yerine TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında akademisyenlerin görüşlerini dikkate alan yeni rektör atama yasasının uygulanmasını umut ediyoruz” dedi.

Related Posts

Yerinde Dönüşüm projesi bitti mi, uzatıldı mı? Yerinde Dönüşüm projesi son durum Temmuz 2025!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi, afetzedelerin ev ve iş yerlerini güvenli bir şekilde yeniden inşa etmelerine olanak sağlıyor. 30 Haziran 2025’te sona ermesi planlanan proje için başvuru süresinin uzatılıp uzatılmadığı, milyonlarca depremzede tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Yerinde Dönüşüm Projesi bitti mi, yoksa uzatıldı mı? 1 Temmuz 2025 itibarıyla projenin son durumu nedir?

115. dönem ÖGG sınav soruları ve cevapları || Özel Güvenlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

Özel güvenlik görevlisi olma hayali kuran binlerce adayın merakla beklediği 115. Dönem Özel Güvenlik Görevlisi (ÖGG) Temel Eğitim ve 91. Yenileme Eğitimi Sınavı, 29 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından düzenlenen sınavda adaylar, 100 soruluk testle ter döküyor; silahlı adaylar ise ek 25 silah bilgisi sorusuyla mücadele etti. Peki, 115. dönem ÖGG sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman yayınlanacak? 115. dönem Özel Güvenlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 21-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Peki, TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Gündemi takip eden bildi: PISA ve TIMSS düzeyinde tasarlandı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda bu yıl yalnızca akademik başarı değil, güncel olaylar ve toplumsal figürlere dair sorular da dikkat çekti. Milli futbolcu Arda Güler’in tevekkül açıklaması, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in hayatı ve Türkiye’nin yerli savunma sanayii ürünleri olan Hürkuş, Hürjet ve ANKA soruları sosyal medyada ve eğitim çevrelerinde gündem oldu. Öte yandan ALES seviyesindeki mantık sorularının da PISA ve TIMSS gibi uluslararası değerlendirmelere benzer şekilde tasarlanması dikkat çekti.