Almanya’da AfD’ye yasak yolu açıldı

Almanya’da Yeni Hükümet Krizi: AfD Partisi Yasaklanabilir!

Almanya’da henüz güvenoyu almayan yeni hükümetin ilk krizi, aşırı sağcı parti AfD oldu. Anayasa Mahkemesi’nin “aşırı sağcı” olarak tanımladığı ve demokrasiye tehdit olarak gördüğü Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yasaklanabilir.

Yeni başbakan Friedrich Merz hükümetinin bu konuda nasıl bir karar alacağı bilinmiyor. 23 Şubat seçimlerinden ikinci olarak çıkan ve yüzde 20.8 oy oranı ile meclise 152 sandalye sokan AfD’nin yasaklanması artık hükümet kararına bağlı.

İKİ PARTİDEN FARKLI SESLER

Ancak hükümetin Hıristiyan Birlik Partileri kanadı ile Sosyal Demokrat Parti kanadından farklı sesler geliyor. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, “Çok fazla seçmen AfD’ye protesto için oy veriyor. Protestoyu yasaklayamazsınız” derken, CDU’nun bazı yetkilileri de, “Dikkat edilmeli ama yasak pek uygun değil” görüşünde.

Başbakan Merz’in tavrının ne olacağı bilinmiyor ancak SPD lideri Lars Klingbeil, AfD’nin yasağının artık mümkün olabileceğini belirterek, “AfD, başlı başına Almanya’ya karşı bir meydan okuma. Bundestag’daki temsilcilerinin milletvekili olma hakkı daha yok” açıklaması yaptı. Her iki partinin bir çok kanadından da bir an önce “yasak kararı”nın verilmesi yönünde sesler yükseliyor.

AFD İTİRAZ EDECEK

AfD liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla, bu kararın “kamuoyunda itibarsızlaştırma ve suç sayma” olarak görüldüğünü söyledi. Sınıflandırmanın “açıkça siyasi amaçlı” olduğu belirtilirken, yasal itiraz yollarının kullanılacağını açıkladı.

 

Related Posts

Yerapetritis Trablus-Bingazi turuna çıkacak… Libya’nın adımı Atina’yı tutuşturdu

Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin Türkiye ve Trablus yönetimi arasındaki 2019 tarihli deniz yetki sınırları anlaşmasını onaylama sinyalleri Atina’da endişe yarattı. Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis’in Libya ziyaretine hazırlandığı bildirildi.

Leman dergisi çalışanlarına ters kelepçe

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan derginin karikatürist, grafiker, müessese müdürü ve yazı işleri müdürünün gözaltına alındığını bildirdi. Yayınlanan görüntülerde, şahısların yere yatırılarak ters kelepçe takıldığı görüldü.

Çalık’ın avukatlarından açıklama: Yapılan medya kampanyası tahliye başvurusu süreci üzerinde baskı kurmaya yönelik

Çalık’ın avukatlarından açıklama: Yapılan medya kampanyası tahliye başvurusu süreci üzerinde baskı kurmaya yönelik

Meksika’da krematoryum skandalı: 381 çürümüş ceset bulundu, ailelere sahte küller verildi

Meksika’da krematoryum skandalı: 381 çürümüş ceset bulundu, ailelere sahte küller verildi

Trump ve Netanyahu’yu “Tanrı’nın düşmanı” ilan etti! Ölüm fetvası verdi

İran’ın önde gelen din alimlerinden Ayetullah Naser Mekarim Şirazi, ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu “Tanrı’nın düşmanları” ilan etti ve haklarında fetva yayınladı. Söz konusu fetvada, bu liderlere karşı İslam …

Dünya liderlerinin yeni politikası… Trump’ın suyuna gitmek

ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel siyaset üzerindeki etkisi arttıkça, dünya liderlerinin kelime dağarcığında alışılmadık bir değişim yaşanıyor: Övgü yarışı.