Dünya otomotiv üretiminin çip krizinin akabinde ham unsur ve lojistik problemlerden kaynaklı toparlanamaması araba muhtaçlığını giderek artırıyor. 2019’dan bu yana talebe karşılık veremeyen global sanayi bu yıl yaptığı 84,3 milyon adetlik üretimiyle Çin hariç neredeyse tüm pazarların küçülmesine sebep oldu.
ÜRETİM TALEBE YANIT VEREMEDİ
2018’de 97 milyon üretim yapan dünya otomotiv sanayisi, 2019’daki pandeminin akabinde üretimini 92,5 milyona düşürdü. 2020’de taban yapan otomotiv endsütrisinin kaybı 19 milyona ulaşırken, üretimi ise 78 milyon oldu. 2021’de 84,9 milyona kadar yükselten global otomotiv sanayisi eski kapasitesine ulaşamazken kayıpları da telafi etmekten uzak kaldı. Avrupa’da 2019 yılında 18,4 milyon olan üretim, 2020 sonunda 17 milyona geriledi. 2021’de 12,7 milyona düşen Avrupa üretimi gereksinimi da katladı.
AVRUPA PAZARLARI YÜZDE 10 KÜÇÜLDÜ
ÇİN SATIŞLARI YÜZDE 8 ARTIRDI
Dünyanın en büyük araba pazarı Çin’de ise tedarik sorunu bulunmazken satışları bu yıl geçen seneye nazaran yüzde 8 artırdı. Geçtiğimiz yıl 26,5 milyon otomotiv pazarı olan Çin, üretiminin de gücüyle pazarın taleplerine karşılık verdi. Bu yılın birinci 10 ayında Çin’de yüzde 8 artışla 29 milyona yaklaştı. Ülkede satılan toplam otomotivin 10 milyonuna yakınını Çinli otomotiv üreticileri oluşturuyor.
TÜRKİYE’DE 1 MİLYONA YAKIN TALEP BULUNUYOR
Otomobil kıtlığının etkilendiği ülkelerin başında yer alan Türkiye’de otomotiv markaları ne getirirse anında satıyor. Geçtiğimiz yıla kıyasla pazarın paralel biçimde devam ettiği Türkiye, Avrupa’da kendi büyüklüğünü müdafaayı başaran az ülkeler ortasında yer alıyor. Bu yılı 750-800 bin pazar bandında kapatmaya hazırlanan Türkiye’de yaklaşık 3-4 aylık sıralara imza atılıyor. Otomotiv tedarikinin sekteye uğramadığı Türkiye’de 2019’dan bu yana birikmiş taleple birlikte yaklaşık 1 milyon adetlik otomotiv gereksinimi bulunuyor.