Ayasofya’nın yer altı yapıları temizlenerek ziyarete açılacak

Ayasofya’nın Tünelleri ve Yer Altı Mezarı Temizlikten Sonra Ziyarete Açılacak

Dünyanın sanat ve mimarlık tarihi açısından önde gelen yapılarından biri olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin tünelleri, mahzenleri, dehlizleri ve üç odalı yer altı mezarı temizlik çalışmalarının ardından ziyarete açılacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen temizlik ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, yaklaşık 5 yıl önce Ayasofya’nın yer altı yapılarının mimari görselleştirme çalışmalarını yaptıklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu‘nun destekleriyle yürütülen görselleştirme çalışmalarından sonra temizlik çalışmalarına başlayacaklarını duyuran Diker, “Bu sayede Ayasofya’nın yıllardır ihmal edilen yer altı güzellikleri ve arkeolojik bulgular ziyaretçilerin ilgisine sunulmuş olacak.” dedi.

Ayasofya’yı çevreleyen yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki yer altı yapılarında tüneller, mahzenler ve mezar olduğunu belirten Diker, tüm bu yapıların bir yıl sürecek çalışma ile temizleneceğini ifade etti.

Çalışmanın Türkiye ve dünya kamuoyunun dikkatini çekeceğini belirten Diker, “Bu çalışma sayesinde Ayasofya’nın yer altı yapılarının temizlenmesiyle belli bir kısmı ziyarete açılacak ve içindeki bulgular, Ayasofya Müzesi tarafından denetlenerek İstanbul’un tarihine ışık tutacak nitelikte olanlar gün yüzüne çıkacak.” şeklinde konuştu.

Diker, revaklı avlunun altında bulunan kısımların Ayasofya ile aynı yaşta yani bin 500 yıllık olduğunu belirterek, mezar alanının ise mevcut yapıdan daha eski olduğunun düşünüldüğünü ifade etti.

Yapılacak çalışmanın önemine vurgu yapan Diker, “Ayasofya’nın mevcut iklimlendirme koşullarının iyileştirilmesi için bu yer altı yapılarının temizliğinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Bu çalışma, daha önce yapılanlardan daha kapsamlı ve uzun vadeli olacak. Ayasofya gibi önemli bir yapıya ait yer altı yapılarının temizlenmesi, İstanbul’a yeni kazanımlar sağlayacaktır. Kültürel mirasımızın tekrar gündeme gelmesi, Ayasofya’ya olan ilginin artmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Ayasofya’da yürütülen Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Diker, sadece üst yapı değil, alt yapı düzenlemelerinin de yapıldığını belirterek bu durumun sevindirici olduğunu dile getirdi. (AA)


Annem Ankara: Ne dönem, ne de Ankara dizisi olabiliyor!


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Yıllık enflasyon ENAG’a göre 83,40, TÜİK’e göre 44,38 oldu

TIKLAYIN – Memur maaşı ve emekli aylığı zammı belli oldu

TIKLAYIN – Kıdem tazminatı tavanı belli oldu

Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti: İşte değişen ödemeler

TIKLAYIN – Ahmet Türk: Bahçeli’nin tutumunu görünce insan şok oluyor, samimi olduğunu da insan fark ediyor

TIKLAYIN – DEM Parti’nin “İmralı” gündemli siyasi parti ziyaretleri sürüyor, takvim belli oldu


Related Posts

Yerinde Dönüşüm projesi bitti mi, uzatıldı mı? Yerinde Dönüşüm projesi son durum Temmuz 2025!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi, afetzedelerin ev ve iş yerlerini güvenli bir şekilde yeniden inşa etmelerine olanak sağlıyor. 30 Haziran 2025’te sona ermesi planlanan proje için başvuru süresinin uzatılıp uzatılmadığı, milyonlarca depremzede tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Yerinde Dönüşüm Projesi bitti mi, yoksa uzatıldı mı? 1 Temmuz 2025 itibarıyla projenin son durumu nedir?

115. dönem ÖGG sınav soruları ve cevapları || Özel Güvenlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

Özel güvenlik görevlisi olma hayali kuran binlerce adayın merakla beklediği 115. Dönem Özel Güvenlik Görevlisi (ÖGG) Temel Eğitim ve 91. Yenileme Eğitimi Sınavı, 29 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından düzenlenen sınavda adaylar, 100 soruluk testle ter döküyor; silahlı adaylar ise ek 25 silah bilgisi sorusuyla mücadele etti. Peki, 115. dönem ÖGG sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman yayınlanacak? 115. dönem Özel Güvenlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 21-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Peki, TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Gündemi takip eden bildi: PISA ve TIMSS düzeyinde tasarlandı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda bu yıl yalnızca akademik başarı değil, güncel olaylar ve toplumsal figürlere dair sorular da dikkat çekti. Milli futbolcu Arda Güler’in tevekkül açıklaması, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in hayatı ve Türkiye’nin yerli savunma sanayii ürünleri olan Hürkuş, Hürjet ve ANKA soruları sosyal medyada ve eğitim çevrelerinde gündem oldu. Öte yandan ALES seviyesindeki mantık sorularının da PISA ve TIMSS gibi uluslararası değerlendirmelere benzer şekilde tasarlanması dikkat çekti.