Bloomberg CHP’li belediye operasyonlarına işaret etti ve açıkladı: Türkiye’nin risk algısı yükseldi

Siyasi Krizler ve Ekonomi

Siyasi krizler genellikle ekonomik kötü gidişatlara yol açabilir. Türkiye ekonomisi şu anda bir krizle boğuşurken, bu sorunların kronikleşme potansiyeline sahip olduğu endişesi taşımaktadır.

Özellikle 19 Mart tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibinin gözaltına alınmasıyla piyasalarda ciddi bir çöküş yaşanmıştı. Ardından Merkez Bankası rezervlerindeki kayıplar derinleşti ve yabancı yatırımcılar riskli ortamı nedeniyle sert çıkışlar yaptılar.

19 Mart olaylarının ekonomiye verdiği zararın büyüklüğü gözler önüne serilirken, CHP’li belediyelere yönelik yeni gözaltı ve tutuklama kararları risk algısını yeniden artırmaktadır.

Amerika merkezli ekonomi gazetesi Bloomberg, konuya dair detaylı bir analiz yayımlayarak yaşanan risklere dikkat çekti. Hukuk devleti algısına zarar veren olayların yanı sıra siyasi istikrarın da tehlikeye girdiğine vurgu yapıldı.

Siyasi Baskının Artması

Bloomberg’ün “Türkiye’de muhalefet üzerindeki baskı artıyor” başlıklı haberinde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik başlatılan soruşturmalara ve belediye başkanlarının gözaltına alınmasına dikkat çekilerek siyasi baskının arttığı belirtildi.

Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaşanan sürece vurgu yapılarak gözaltı ve tutuklama olaylarının artarak devam ettiği belirtildi.

Haberde, hükümetin yargının bağımsız olduğu iddialarına devam ettiği, muhalefetin ise aynı şekilde baktığı değerlendirmesi yapıldı.

Bloomberg analizine göre, CHP’ye göre yaşananlar, geçen yılki yerel seçim başarısının geri alınması amacıyla yapılan bir sindirme operasyonu olarak değerlendiriliyor.

Piyasalardaki ilk tepkilere yer verilen analizde, Türk Lirası’nın hafta başında ABD Doları karşısında %0,2 değer kaybettiği bildirildi.

Hukukun Üstünlüğü Endişesi

Bu olaylar, küresel yatırımcıların güvenini yeniden kazanmak ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak isteyen Türkiye ekonomi yönetimi açısından dikkat çekici bir zamanda meydana gelmektedir.

Siyasi baskılar, yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk algısını artırmış durumdadır. Özellikle “hukukun üstünlüğü” konusunda artan endişelere vurgu yapılmaktadır.

Bloomberg değerlendirmesine göre, bu olayların uzun vadede ekonomik toparlanma hedeflerine zarar verebilecek uzun vadeli sonuçları olabilir.

Related Posts

İslam Memiş altının yükseleceği tarihi açıkladı! “Alım fırsatı diyerek” tüyoyu verdi

Yılın ilk yarısında hem ons hem gram altın bazında kazandıran yatırım aracının son 3 aydır “dinlenme” sürecinde olduğunu belirten Memiş, bu dönemin yakında sona ereceğini ve yatırımcılar için yeni bir alım fırsatının doğabileceğini söyledi. Hem …

CHP’li vekiller açıkladı: Fındık devine yargı freni

CHP Ordu milletvekilleri Mustafa Adıgüzel ve Seyit Torun, Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin Ferrero’nun fındık piyasasındaki tekelleşme girişimine son verdiğini belirterek, alınan kararı “fındık üreticisinin zaferi” olarak değerlendirdi.

Günlerdir yanan İzmir’den turizm açıklaması: Çeşme güvende!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) adına Orhan Belge, Alaçatı Turizm Derneği adına Kerem Ünsal ve Turizm Çalışma Grubu adına Yıldırım Aktugan, yaşanan orman yangını felaketinin ardından ortak açıklama yaptı. Açıklamada sahada sergilenen …

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

Merkez Bankası’ndan kredi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını yayımladı. Ankete göre bankalar, yılın ikinci çeyreğinde işletmelere kullandırdıkları kredilerde genel olarak daha sıkı koşullar …

Borsa güne yükselişle başladı (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,39 değer kazanarak 10.228,39 puandan tamamladı Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 19,72 puan ve yüzde 0,19 artışla 10.248,11 puana çıktı. Bankacılık …