Emirates’ten A380’ler için 2 milyar dolarlık revizyon

Emirates, Airbus SE A380 jumbo jetini filosunun temel taşı haline getirdi. Dubaili havayolu şirketi halen 100’den fazla çift katlı dev uçağı işletirken, rakipleri ya bu dev uçaktan tamamen vazgeçti ya da sadece az sayıda uçuruyor. Airbus’ın kendisi de on yıldan biraz daha uzun süren yavaş satışların ardından 2019’da bu model uçağın üretimini durdurdu.

2 milyar dolarlık revizyon

Gazete Oksijen’in çeviri haberine göre yeni uçağı bulunmayan Emirates, dev uçakların ömrünü 2040’ların başına kadar uzatmak için 2 milyar dolarlık dev bir yenileme programı başlatıyor. Geçtiğimiz hafta Dubai’nin ana havaalanı yakınlarındaki geniş bir hangarda iki A380’in içi boşaltıldı ve yeni yataklardan yeni merdiven boşluklarına kadar her şeyle donatıldı.

Emirates, yerel doğa motiflerinin tasvirlerinin yanı sıra daha açık tonları, yeni halıları ve ortam aydınlatmasını tercih ederken, ilk yinelemeye hakim olan altın süslemeler ve ahşap paneller geride kaldı. Yolcuların uçuş sırasında kaynaşabileceği ve bir kadeh viskinin tadını çıkarabileceği popüler business class barı kalacak. Tek başına kabin yenilemesi, Phoenix Projesi olarak adlandırılan yatırımın yarısını oluşturuyor.

Emirates için bu yükseltme, havayolu filolarında sıkça görülen rutin bir rötuştan çok daha fazlası. Emirates için A380, Dubai merkezi üzerinden mümkün olduğunca çok insanı birbirine bağlama tutkusunu temsil ediyor.

Uçak koltuğundan ayakkabı üretimi

Uçakların boyutları göz önüne alındığında – tipik bir A380 iki güvertede yaklaşık 550 koltukla geliyor – revizyon, büyük miktarlarda geri dönüştürülebilir malzeme üretiyor. Emirates, sadece bir uçakta 250 kilogramdan fazla koltuk derisi ve 600 kilogramdan fazla farklı tip kumaşların kullanıldığını belirtiyor ve tüm bu malzemeler sonrasında ayakkabı, kemer ve sırt çantası koleksiyonuna dönüşüyor.

Emirates son A380’ini 2021 yılında teslim aldı ve filonun tamamı ortalama 10 yıl gibi nispeten genç bir yaşta. Havayolu şirketi başlangıçta A380 filosunun yarısını kapsayan yenileme çalışmalarının toplamda yaklaşık iki yıl süreceğini tahmin ediyordu. Ancak artan seyahat talebi gökyüzündeki uçaklara olan ihtiyacı artırdığı için Emirates genel bakım sürecini hızlandırıyor. Bugüne kadar 16 uçak, yenileme işlemlerini tamamladı ve tekrar faaliyete geçti, iki uçak ise yenilenme sürecinde.

Emirates Başkanı Tim Clark uzun süre Airbus’a A380’i elinde tutması ya da en azından daha verimli hale getirecek yeni motorları düşünmesi için lobi yaptı. Ancak bu gerçekleşmedi ve Airbus sonunda en prestijli uçağının fişini çekti.

Daha fazla yakıt tüketiyor

Uçak, geniş yerleşimi, sessiz kabini ve heybetli varlığına değer veren yolcular arasında popüler olsa da, çoğu havayolu şirketi onu barındırmakta zorlandı. A380’in dört motoru, bazıları neredeyse aynı sayıda yolcu taşıyabilen ve artık yaygın olan iki motorlu modellerden daha fazla yakıt tüketiyor.

Bazı A380’ler çoktan uçak mezarlığına gitti ve burada kesilip parçaları geri dönüştürüldü. Hayranları, dünyanın şimdiye kadar yapılmış en büyük yolcu uçağının manevi değerini yansıtan alüminyum kaplamadan kesilmiş anahtarlıkları satın alabilir.

Gelecek yıl satışa çıkacak

Emirates, geri dönüştürülmüş aksesuar yelpazesiyle benzer bir nostaljiden yararlanıyor. Ayakkabılar, kemerler ve sırt çantalarının yanı sıra, A380 hurdalarından yapılmış tuvalet keseleri, tekerlekli valizler ve bagaj etiketleri de olacak. Mühendislik tesisinde tek tek elle yapılan bu ürünler, kişiselleştirilmiş lazer kazıma seçeneği ile önümüzdeki yıl sınırlı sayıda satışa sunulacak.

Clark, “İlk uçaklardan bazılarını parçalıyoruz ve parçaları depoluyoruz. Bazılarını bavullara ve güzel çantalara dönüştüreceğiz” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir