Yeterli ölçüde ve kalitede uyku bedenin sağlıklı çalışması için gereklidir. Uykuyu güzelleştirmeye yardımcı olabilecek birçok yol vardır. Birtakım beşerler yatmadan evvelki saatlerde ekranlardan yayılan mavi ışıktan kaçınır, kimileri ise rahatlamak için müzik dinler.
Peki, uyurken hangi konumda olduğunuzun ya da başınızı hangi tarafa çevirdiğinizin bir ehemmiyeti var mı? Sağ yahut sol tarafta yatmanın yararları ve ziyanları var mıdır?
Sağ ve sol tarafa yatmanın etkileri
Sol tarafınıza dönersniz mideniz kalp kası altında yer alacaktır. Bu, yemek borusunun mideye girdiği noktadır, yerçekimi nedeniyle mide içeriği yemek borusuna geri akmaz ve reflünün bilinen semptomları ortaya çıkmaz. Reflü, mide içeriği özofagusa geri döndüğünde oluşur ve yemek borusunda yanma hissine neden olur. Bütün bunlar çeşitli rahatsızlıklara neden olur, gece dinşenmesini bozar ve tıpkı vakitte uzun vadede ülserlerin gelişmesine yol açar. Daha evvel reflü teşhisi konmuş yahut geceleri mide ekşimesi yaşayanlar geceyi sol tarafına yanlışsız geçirmelidir.
Bazı mide sorunları olan bireyler için sol taraf âlâ bir seçim üzere görünse de, sağ tarafa yatmak uyku apnesi olan bireylerin daha rahat nefes almasına yardımcı olur. Araştırmalar, uyku konumunun geceleri nefes darlığı problemini etkilediğini gösteriyor. Çalışmalara nazaran, sağ tarafa yatmak, orta ve şiddetli hastalığı olan hastalarda obstrüktif hava yolu olaylarının sıklığını değerli ölçüde azaltır.
Uyku durumlarının kalp üzerindeki tesirlerinin incelendiği bir çalışmada, kalp yetmezliği olan hastaların çoğunlukla sağ tarafına yattığı gözlemlenmiştir.
Yüzüstü uyumak âlâ değil
Birçok insan yüzüstü uyumayı tercih eder, lakin bu pek uygun bir fikir değildir. Bu durum yalnızca omurgayı sıhhatsiz bir duruma zorlamakla kalmaz, birebir vakitte göz kürelerindeki sıvı basıncını da arttırır. Bu da glokom üzere çeşitli göz sorunlarının gelişmesine neden olabilir. Yüz üstü uyumak cilt sıhhati üzerinde de tesir gösterir ve kırışıklıkları artırabilir.
Ortalama olarak, gece boyunca 20 kere durum değiştiririz ve ne kadar uzun müddet hareketsiz kalırsak, cildimizi etkileme mümkünlüğü o kadar artar. Uyku sırasında oluşan bu kırışıklıklar, mimiklerin neden olduğu kırışıklıklar dışında yüzün öbür bölgelerinde oluşur. Sırt üstü yatmak cildinizi koruyabilir, fakat bu durum teneffüs zahmetine yol açarak horlama ve uyku apnesine neden olabilir.