Herkes birbirine ‘narsist’ diyor! Peki, gerçek narsisim nedir?

Narsisizm Nedir? Narsistik Kişilik Bozukluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son zamanlarda narsistik kişilik bozukluğu, popüler kültürde sıkça tartışılan bir konu haline gelmiştir. Psikiyatri uzmanları, insanların birbirlerini sıklıkla ‘narsist’ olarak etiketlediğine dikkat çekiyor. Ancak herkesin narsistik özelliklere sahip olduğunu belirten Uzman Psikiyatrist Dr. Emine Yağmur Zorbozan, bunun hemen kişilik bozukluğu olarak kabul edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Zorbozan’a göre, narsistik özelliklerin hayatta var olmamızı sağlayan önemli unsurlar olduğunu söylüyor. Narsistik kişilik bozukluğu tanısının konulabilmesi için kişinin yaşam boyunca süregelen işlevsellik sorunları ve empati eksikliği gibi belirtiler göstermesi gerektiğini belirtiyor.

Narsist Endüstrisi ve Narsistik Özellikler

Dr. Emine Yağmur Zorbozan, narsistik kişilik bozukluğunun popüler ve magazinsel bir konu haline geldiğini ifade ediyor. Herkesin narsistik özelliklere sahip olduğunu ancak bunun tanı kriterlerini karşılamadığı sürece teşhis konulamayacağını belirtiyor.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip insanların en belirgin özelliklerinin başkalarını kolayca kullanabilmeleri ve empati yeteneklerinin olmayışı olduğunu dile getiriyor. Dr. Zorbozan, narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireylerin tedavi sürecinde uzun süreli psikoterapilerin önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Narsistik Kişilik Bozukluğunun Tedavisi

Narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerin genellikle orta yaşlarında tedavi almaya başladığını belirten Dr. Emine Yağmur Zorbozan, tedavi sürecinde içgörü oranlarının düşük olabileceğine dikkat çekiyor. Tedavinin uzun süreli psikoterapilerle sağlanabileceğini ve depresyon gibi eşlik eden hastalıklar varsa ilaç tedavisinin de faydalı olabileceğini vurguluyor.

Dr. Zorbozan, narsistik kişilik bozukluğunda hastaların genellikle ciddi kayıplar yaşadıklarında terapiye başvurduklarını ve bu süreçte ufak yüzleştirmelerle tedavinin sağlanabileceğini söylüyor. Eğer kişi gerçekten değişmek istiyorsa, narsistik özelliklerinden kurtulamasa da işlevselliğini geri kazanabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

MS hastaları ve doktorlar farkındalık etkinliğinde bir araya geldi

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte MS hastaları ve hekimler hem hastalığın güncel durumunu değerlendirdi hem de sanat atölyesi ve nefes egzersizleriyle farkındalık çalışması yaptı.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?