İran’ın Katar’daki ABD üssüne saldırısına ilişkin ilk tepkiler: Egemenliğin ve uluslararası hukukun açık ihlâli!

İran, ABD’nin Orta Doğu’daki En Büyük Üssüne Füze İle Saldırdı

T24 Haber Merkezi

İran, ABD’nin çatışmanın 10. gününde üç nükleer tesisine yönelik saldırısına misilleme olarak ABD’nin Orta Doğu’daki en büyük üssüne füzeli saldırıda bulundu. “Fetih Müjdesi” olarak ismi duyurulan harekâtta ABD’nin Katar’daki El-Udeyd Hava Üssü’ne 6 füze fırlatıldığı duyuruldu.

El-Udeyd Hava Üssü, 8 bin ABD personeli ile Orta Doğu’da bulunan askeri üslerin en büyüğünü oluşturuyor. ABD’nin, Katar’daki üs dahil, Orta Doğu’da değişik bölgelerindeki askeri üslerinde yaklaşık 40 bin personeli bulunuyor.

ABD merkezli The New York Times (NYT), Tahran’ın can kaybını en aza indirmek için saldırı öncesinde Katarlı yetkilileri haberdar ettiğini yazdı. İran, saldırıda üssün “yok edildiğini” duyurdu.

İran açıklamada, saldırıda kullanılan füze sayısının ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine saldırıda kullandığı bomba sayısıyla aynı olduğu belirtildi.

Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden de saldırıya ilişkin olarak tepkiler geldi.

Katar’daki Askeri Üsse Yönelik Saldırı Hakkında Tepkiler

  • Katar: Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınayarak, bunun “Katar’ın egemenliğinin, hava sahasının ve uluslararası hukukun açık bir ihlali” olduğunu belirtti.
  • Fransa: Cumhurbaşkanı Macron, “kaos sarmalına” son vermek için diplomasiye geri dönülmesi çağrısında bulundu.
  • Suudi Arabistan: Suudi Arabistan, İran’ın Katar’a yönelik başlattığı “saldırıyı” kınayarak uluslararası hukukun ve iyi komşuluk ilkelerinin açıkça ihlal edildiğini ifade etti.
  • Birleşik Arap Emirlikleri: İran’ın Katar’daki Al Udeid hava üssüne yönelik misilleme saldırısını kınadı ve bunun Katar’ın egemenliğinin ve hava sahasının açık bir ihlali olduğunu vurguladı.

Related Posts

Yerapetritis Trablus-Bingazi turuna çıkacak… Libya’nın adımı Atina’yı tutuşturdu

Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin Türkiye ve Trablus yönetimi arasındaki 2019 tarihli deniz yetki sınırları anlaşmasını onaylama sinyalleri Atina’da endişe yarattı. Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis’in Libya ziyaretine hazırlandığı bildirildi.

Leman dergisi çalışanlarına ters kelepçe

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan derginin karikatürist, grafiker, müessese müdürü ve yazı işleri müdürünün gözaltına alındığını bildirdi. Yayınlanan görüntülerde, şahısların yere yatırılarak ters kelepçe takıldığı görüldü.

Çalık’ın avukatlarından açıklama: Yapılan medya kampanyası tahliye başvurusu süreci üzerinde baskı kurmaya yönelik

Çalık’ın avukatlarından açıklama: Yapılan medya kampanyası tahliye başvurusu süreci üzerinde baskı kurmaya yönelik

Meksika’da krematoryum skandalı: 381 çürümüş ceset bulundu, ailelere sahte küller verildi

Meksika’da krematoryum skandalı: 381 çürümüş ceset bulundu, ailelere sahte küller verildi

Trump ve Netanyahu’yu “Tanrı’nın düşmanı” ilan etti! Ölüm fetvası verdi

İran’ın önde gelen din alimlerinden Ayetullah Naser Mekarim Şirazi, ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu “Tanrı’nın düşmanları” ilan etti ve haklarında fetva yayınladı. Söz konusu fetvada, bu liderlere karşı İslam …

Dünya liderlerinin yeni politikası… Trump’ın suyuna gitmek

ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel siyaset üzerindeki etkisi arttıkça, dünya liderlerinin kelime dağarcığında alışılmadık bir değişim yaşanıyor: Övgü yarışı.