İşsizlik Sigortası Fonu 4 ayda 68,5 milyar lira büyüdü

İşsizlik Sigortası Fonu devam ediyor: işsizlerin güvencesi

1999 yılında yasalaşan İşsizlik Sigortası Fonu, isteği dışında işsiz kalan sigortalıların gelir kaybını telafi etmelerini sağlıyor. İlk sigorta ödemesi Haziran 2002’de yapıldı ve o günden bu yana işsizlerin güvencesi olmaya devam ediyor.

Fon, geçen yılı 358 milyar 971 milyon lira ile kapattı. Sigortalının brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı kesintileriyle büyümesini sürdürüyor.

2021’in ilk dört ayında 68,5 milyar lira büyüyen fon, nisan sonunda 427 milyar 483 milyon liralık varlığa ulaştı.

Fonun dört aylık geliri 146 milyar 83 milyon lira, giderleri ise 77 milyar 572 milyon lira oldu. En büyük gelir kalemi 68 milyar 939 milyon lirayla işçi ve işveren primleri olurken, başlıca giderler işsizlik ödeneği ve teşvik ödemeleri oldu.

En düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira

İşsizlik ödeneği hesaplamasında sigortalının son 4 aylık kazançları dikkate alınıyor. Ödenek miktarı işten ayrılmadan önceki son 4 aylık kazancın yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor, ancak asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor. Ayrıca bu tutardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyor. 2025’te 4 ay çalışıp işsiz kalan bir kişi için en düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira olarak uygulanacak.

Sigortalılık süresine göre ödeme yapılıyor

İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Kişinin işsiz kalması, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması, hizmet akdinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi ve hizmet akdinden sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Sigortalı işsizlere çalışma süresine bağlı olarak 180-300 gün arasında işsizlik ödeneği veriliyor.

Related Posts

Donald Trump imzayı attı: Kötü haberi Türk Eczacıları Birliği Başkanı verdi!

ABD’nin aldığı yeni kararın ilaç sektöründe küresel etkiler yaratması bekleniyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, bu gelişmenin Türkiye dahil birçok ülkede ilaç fiyatlarını ve erişimi doğrudan etkileyebileceğini belirtti.

Ziraat Bankası güçlü büyümesini sürdürdü

Türk Bankacılık Sektörünün lideri Ziraat Bankası, küresel piyasalarda belirsizliğin arttığı yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme performansını devam ettirdi.

Bakan Kurum’dan belediyelere müsilaj uyarısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2. Uludağ Çevre Forumu’nda konuştu.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …