İthal atık giysiler üretime kazandırılacak

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Hazırlık halindeki çalışmaya göre; kullanılmış giysi, çarşaf, masa örtüsü, battaniye, yorgan ve yastık, yurtdışından ithal edilebilecek. Eski tekstil ürünleri yalnızca üretim ve geri kazanım amacıyla Türkiye’ye sokulabilecek, doğrudan iç piyasada satılmayacak.

Edinilen bilgiye göre, kullanılmış tekstil ürünlerinin geri kazanım amaçlı ithalatına izin verilmesine ilişkin düzenleme hazırlanırken, bu kapsamdaki kurallar, geri dönüşüm tesislerinin tabi olacağı kurallar ile alınacak tedbirlere ilişkin Ticaret Bakanlığı da çalışma yürüttü. Buna göre, ikinci el giyim eşyası, giyim aksesuarları, mefruşat ürünleri, vatka, yatak çarşafı, masa örtüsü, ev tekstili, kullanılmış battaniye, koltuk kılıfı, yorgan, yastık ve yatak kılıfı, dış ülkelerden ithal edilebilecek.

Eski tekstil eşyaları yalnızca üretim ve geri kazanım amacıyla Türkiye’ye sokulabilirken, ikinci el ürün olarak doğrudan iç piyasada satılmayacak. Kullanılmış ürünlerin işlenmeden başka tesise gönderilmesi, başka işletmelere devredilmesi ve ihracatı da yasak olacak. Geri kazanım amaçlı atıkların ithalatı için işyeri açma ve çalışma ruhsatı, atık yönetim planı istenecek, atık ithalatçısı kayıt belgesi bedeli alınacak.

Kullanılmış giysi ve tekstil ürünlerinin yalnızca üretimde yüksek kaliteli hammadde olarak kullanılacak elyaf, granül veya filament haline getirilebilmesi, düşük nitelikli madde olarak geri dönüştürülmesinin kabul edilmemesi öngörülüyor.

Related Posts

ABD ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde daraldı: Tarifeler ve tüketici harcamaları etkili oldu

ABD ekonomisi, işletmelerin ithalat stoklarını artırması ve tüketicilerin harcamalarını kısması nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. İlk çeyrekte yaşanan daralma, tarifeler ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle derinleşti. Uzmanlar, bu olumsuz gelişmelerin gelecekte daha fazla etki yaratabileceğini belirtiyor.

Türkiye’nin ünlü dönercisi iflasın eşiğinde: Mahkeme 3 ay süre verdi

Bursa’nın köklü döner markalarından Yusuf Et Çelik Döner, ekonomik krizlerin gölgesinde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Mahkeme tarafından verilen 3 aylık geçici mühlet sürecinde şirket, iflasın eşiğinden dönmeye çalışacak. Onlarca çalışanın ve şubelerin geleceği belirsizliğini korurken, gözler şimdi hazırlık aşamasındaki kurtuluş planında.

Yumurta fiyatlarında sert düşüş: İhracat kısıtlaması etkili oldu

Kuş gribi, ihracat süreçleri ve Ramazan ayında talebin artmasıyla bir dönem rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatları, alınan kararların etkisiyle düştü.

Donald Trump’ın ilk 100 günü küresel ekonomiyi nasıl etkiledi? Küresel resesyon riski çok yüksek!

Piyasalarda ticaret müzakerelerindeki iyimserlikle bir toparlanma görülse de ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk 100 gününün ardından yatırımcılar varlık fiyatlarının sürdürülebilirliği konusunda temkinli. Belirsiz politika ortamı, bazı yatırımcıları farklı varlıklara yönelmeye itiyor. ABD ekonomisinin geleceğine yönelik endişeler ise satış dalgalarına yol açtı.

Bakan Yumaklı: Türkiye’de tarım ve orman sektörü sürdürülebilir bir yapı üzerine oturmuştur

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye’de tarım ve orman sektörü sağlam, sürdürülebilir ve kuvvetli bir yapı üzerine oturmuştur.” dedi.

THY’den Van seferleri açıklaması

Van Ferit Melen Havalimanı’nda yapılacak tadilat çalışmaları nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) yolcuların mağdur olmaması için Muş ve Ağrı’ya ek seferler planladıklarını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir