Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

“`html

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu ulaşım sistemini güçlendirmeyi ve lojistik kapasitesini artırmayı hedefleyen Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Ereğli Şantiyesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, projenin mevcut durumunu yerinde inceleyerek bilgi aldı.

“DEMİRYOLUNU DEVLET POLİTİKASI OLARAK GÖRÜYORUZ VE EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERDEN BİRİ OLARAK BELİRLİYORUZ”

Bakan Uraloğlu, demiryolu altyapısının güvenilir, düşük maliyetli ve hızlı taşımacılık özelliği ile ulaşım sektöründe vazgeçilmez bir rol oynadığını ifade etti. “Ülkemizin demiryolu ağları, ekonomik ve sosyal hayatın ötesinde, tarihi ve stratejik bir öneme sahip. Türkiye, Asya ile Avrupa arasında, Çin’den Londra’ya kadar uzanan Demir İpek Yolu’nun Orta Koridoru üzerinde bulunarak, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu amaçla, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2002 yılından itibaren demiryolu politika ve hamlelerini öncelikli bir alan olarak planladık.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında köprü konumunu kullanarak, demiryolu taşımacılığında yeni bir döneme geçtiklerini belirterek, demiryolu hatlarının limanlar, havaalanları ve lojistik merkezlerle entegrasyonunu sağlayarak kombine taşımacılığını güçlendirdiklerini söyledi.

“SON 23 YILDA DEMİRYOLU SEKTÖRÜNE YAKLAŞIK 63 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK”

Bakan Uraloğlu, doğu-batı hattının yanı sıra kuzey-güney yöresinde de demiryolu taşımacılığının ekonomik katkısını artırmayı amaçladıklarını belirtti. 2002-2025 yılları arasında Türkiye’deki demiryolu projelerinde ciddi yatırımlar ve yenileme çalışmalarını hayata geçirdiklerini vurgulayarak, şu şekilde devam etti:

“Son 23 yılda demiryolu sektörüne yaklaşık 63 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmayı hedefleyen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını inşa ederek, Asya ve Avrupa arasında kesintisiz demir yolu ulaşımını sağladık. Marmaray ile Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, en kısa ve ekonomik uluslararası demiryolu koridorunu oluşturduk. 2002’de yaklaşık 11.000 kilometre olan demiryolu uzunluğumuzu, 2023 itibarıyla, 2.250 kilometresi Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı olmak üzere yaklaşık 3.000 kilometre artırarak toplamda 13.919 kilometreye çıkardık.”

Ayrıca sinyalli hatların uzunluğunun 8.046 kilometreye ulaştığını ve elektrikli hatların yaklaşık yarısını oluşturduğunu belirtirken, “Yarım asırlık bir hedef olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğini başlattık ve 2009 yılında devreye aldığımız Ankara-Eskişehir doğrultusunu Ankara-Konya, Ankara-İstanbul, Konya-Karaman ve nihayetinde Ankara-Sivas hatları izledi.” dedi.

KONYA-KARAMAN HIZLI TREN HATTI, YAKLAŞIK 4 MİLYON YOLCU TAŞIDI

Bakan Uraloğlu, 8 Ocak 2022’de hizmete giren Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın açılışından bu yana yaklaşık 4 milyon yolcu taşıdığını hatırlatarak, “Hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım hizmeti sunduk. Şimdi bu hattın devamını oluşturan 135 kilometrelik Karaman-Ulukışla Hattı’nı, saatte 200 kilometreye uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli bir sistemle inşa ediyoruz.” diye belirtti.

KARAMAN-ULUKIŞLA HIZLI TREN HATTI YILLIK 33,48 MİLYON TON YÜK TAŞIYACAK

Projenin detaylarını paylaşan Bakan Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nın bölgesel ve uluslararası ölçekte önemli bir taşımacılık dönüşümünü sağlayacağını vurguladı. Uraloğlu, açıklamasında şu noktalara dikkat çekti:

“Projemiz kapsamında Karaman Garı’ndan başlayarak Sudurağı, Ayrancı, Ereğli, Çakmak ve Ulukışla İstasyonları dahil olmak üzere 5 yeni istasyon inşa edeceğiz. Ayrıca 2 adet tünel, 52 alt ve üst geçit, 15 köprü ve 147 menfez de bu projenin bir parçası olacak. Hattımızın yıllık yük taşıma kapasitesi 33,48 milyon ton olarak öngörülürken, yolcu kapasitesi ise 2,73 milyon kişi olacaktır. Projenin tamamlanmasıyla, Karaman-Ulukışla arasında seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecektir. Bu hamle, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney demiryolu ağımızı geliştirecek ve Marmara, İç Anadolu, Ege ile Akdeniz bölgeleri arasında hızlı tren bağlantısını sağlayacaktır.”

Bakan Uraloğlu, hattın devamında Ulukışla-Yenice arasında mevcut hatların kullanılmasının yanı sıra gelecekte inşa edilecek hızlı tren hattı ile başta Mersin olmak üzere Adana, Osmaniye ve Gaziantep�teki üretim ve lojistik merkezlerine ulaşım sağlanacağını belirterek, “Bu bağlantı, bölgesel ve ulusal ekonomiye katkıyı artıracaktır. Ayrıca Mersin’den yola çıkan bir hızlı tren, Karaman, Konya ve Ankara üzerinden İstanbul veya Afyon üzerinden İzmir’e ulaşma imkânı bulacaktır.” diye ekledi.

PROJE, TÜRKİYE’Yİ KALKINMA YOLU KORİDORUNDA GÜÇLENDİRECEK

Bakan Uraloğlu, proje sayesinde Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünün daha da güçlendirileceğini ve uluslararası ticarette rekabet gücünün artacağını ifade etti. “22 Nisan 2024’te Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ulaştırma bakanlarıyla ‘Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı’ imzalanarak önemli bir adım atıldı. Irak’ta inşa edilen FAW Limanı’nı 1.200 kilometrelik demiryolu ve otoyol ile Türkiye sınırına, ardından da Avrupa’ya bağlayacak olan bu proje, bölgesel ve küresel ticarette yeni bir dönem başlatacaktır.” dedi.

Ayrıca Uraloğlu, Karaman-Ulukışla projesiyle birlikte Halkalı-Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri gibi önemli demiryolu projelerinin devam ettiğini de belirtti.

Bakan, aynı zamanda Kalkınma Yolu projesi kapsamındaki yeni demiryolu hattının tasarım aşamasının büyük ölçüde tamamlandığını ve Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Nusaybin-Ovaköy kesimlerine ilişkin projelerin de sona erdiğini söyledi. “Artık inşaat süreci için titiz bir planlama yapıyoruz.” diye ekledi.

“ALTYAPI VE ÜSTYAPI ÇALIŞMALARIMIZDA YÜZDE 92,5 FİZİKSEL İLERLEME SAĞLADIK”

Karaman-Ulukışla projesindeki son durumu paylaşan Bakan Uraloğlu, “Altyapı ve üst yapı çalışmalarında %92,5 seviyesinde bir fiziksel ilerleme kaydettik. Bu çalışmaları 2023 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Elektrifikasyon çalışmalarında %5 ilerleme sağladık ve sinyalizasyon süreçlerinin bir kısmını planladık; ihalesi yakın zamanda yapılacak ve inşaat aşamasına geçilecektir. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından projemizi 2026 sonu veya 2027’nin başlarında hizmete almayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Uraloğlu, projeyi hayata geçirmek için 24 saat kesintisiz çalışan ekiplerin özverisine değinerek, “Tamamlandığında bu proje, yalnızca ulaşım alanında değil, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak, Mersin Limanı üzerinden uluslararası pazarlara erişim sağlayacak ve ülkemizin lojistik alt yapısını güçlendirecek. Ayrıca karayolu taşımacılığından demiryolu taşımacılığına geçiş yaparak karbon emisyonlarını düşürecek ve çevresel sürdürülebilirliği artıracaktır.” dedi.

“`

Related Posts

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Merkez Bankası rezervleri 146,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Kriptoda yeni dönem: Bankalara ön onay şartı kaldırıldı

ABD bankacılık düzenleyicileri, kripto para faaliyetlerine yönelik uzun süredir uygulanan katı uyarı ve şartları geri çekme kararı aldı. Bu hamle, Washington’un kripto varlıklara daha ılımlı yaklaşmaya başladığı şeklinde yorumlandı.

Deprem fırsatçıları yine iş başında! Satılık ve kiralık fiyatlara sıkı takip

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik şiddetli deprem sonrası fırsatçılar yine harekete geçti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul depremi sonrası kiralık ve satılık ilanlarda yaşanan fiyat artışlarına karşı cezaların uygulanacağını duyurdu. Özellikle bu süreçte vatandaşlar İstanbul dışına harekete geçti. Peki hangi bölgelere talep oldu? İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir