Marmara Denizi’nde müsilaj istilası

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer: Müsilaj Denizi İstila Ediyor

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi’nde 10 metreden 40 metreye kadar uzanan müsilajın denizi istila ettiğini belirtti. Müsilaj, deniz canlılarının yaşam alanlarını tehdit ediyor, oksijen üretimini engelliyor ve fotosentezi azaltarak ekosistem üzerinde büyük zararlara neden oluyor. Dip canlılarının yaşam alanlarını kaplayarak dalış eğitimini zorlaştırdığını vurguladı.

Atık Sular ve Müsilaj

Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi’ne yılda yaklaşık 8 milyon ton atık su deşarj edildiğini ve bu deşarjın müsilaj oluşumunda önemli bir faktör olduğunu belirtti. Şu anda Marmara Denizi’nde müsilajdan kaynaklı ciddi sorunlar yaşandığını ifade etti.

“Omurgasız Türler Çoğaldı”

Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi’ne günde toplam 8 milyon ton atık suyun deşarj edildiğini söyleyerek, bu atıkların deniz ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Müsilaj oluşumunu tetikleyen azot ve fosfor gibi besin maddelerinin aşırı plankton üremesine neden olduğunu ve bu durumun deniz canlıları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

‘Oksijenin Üretilmesi Engelleniyor’

Prof. Dr. Tecer, müsilajın deniz tabanından yüzeye kadar ciddi bir şekilde yayıldığına dikkat çekerek, bu durumun deniz ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı. Müsilajın oksijen üretimini engellediğini, fotosentezi azalttığını ve deniz canlılarının yaşam alanlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Su kaynaklarının geri kazanılması gerektiğini vurgulayarak, atık suların kontrolsüz bir şekilde deşarj edilmesinin sonuçlarını önlemek için önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Bakan Tekin: “Yaz tatilini öne çekmek gündemimizde yok”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ukulların erken kapanıp kapanmayacağına ilişkin, “Bizim gündemimizde böyle bir şey yok.” dedi.

Ardahan’da kaçakçılık operasyonunda 3 tutuklama

Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı’nda düzenlenen operasyonda bir çok uyuşturucu ve silah ele geçirildi, 3 zanlı tutuklandı.

TUS’a FETÖ’nün kamplarında hazırlanan doktorlara gözaltı

İstanbul merkezli 10 ilde Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) FETÖ’nün yurtlarında hazırlanan şu anda da aktif olarak çalışan 18 doktor gözaltına alındı.

Kaynak atölyesinde panik anları

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde kaynak atölyesinde spiral makinesiyle kesilmek istenen varil, patlayarak paniğe neden oldu.

Özgür Özel’den Saraçhane’de ‘ikinci dalga operasyon’ açıklaması: ‘Siz bu binadan İstanbul’un yönetilmesine engel olamazsınız!’

CHP lideri Özgür Özel, Başakşehir’deki Kanal İstanbul güzergahındaki miting öncesi Saraçhane’de kritik açıklamalarda bulunuyor.

Özgür Özel’den Sırrı Süreyya Önder’in tedavi gördüğü hastaneye ziyaret

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, geçirdiği kalp krizi sonrası 13 gündür yoğun bakımda tutulan DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in tedavi gördüğü hastaneyi ziyaret etti. Özel, “Kendisinin sağlığına kavuşmasını ümit ediyoruz.” dedi.