Merkez Bankası ara toplantı özeti: Gerekli görülürse ek önlemler alınacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmalar nedeniyle Para Politikası Kurulu’nu (PPK) geçen hafta olağanüstü topladı.

GECELİK VADELİ BORÇ VERME FAİZİ ARTIRILDI

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, gecelik vadede borç verme faiz oranı 2 puan artırılarak yüzde 46’ya çıkarıldı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 42,5’te sabit tutulurken, döviz piyasasındaki oynaklığı sınırlamak adına TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlandığı duyuruldu.

TÜRKİYE’NİN KREDİ RİSK PRİMİ 38 BAZ PUAN ARTTI

TCMB’nin 20 Mart 2025 tarihli ara toplantısında, finansal piyasalardaki oynaklığın enflasyon görünümü üzerindeki etkileri ele alındı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) son dönemde 38 baz puan artarak 296 seviyesine yükseldiği belirtilirken, Türk lirasının kur oynaklığındaki keskin artışın piyasa istikrarına yönelik riskler doğurduğu ifade edildi.

Kurul, sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltirken, politika faizini yüzde 42,5’te, borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’de sabit tuttu.

Bunun yanı sıra, TL ve döviz likiditesine yönelik ek önlemler alındı. Döviz piyasasının sağlıklı işleyişini korumak ve oynaklıkları sınırlamak amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanırken, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süre ara verildi. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek amacıyla 91 güne kadar vadeli likidite senetleri ihraç edileceği açıklandı.

ENFLASYONDA BELİRGİN BOZULMA OLURSA DURUŞ SIKILAŞTIRILACAK

TCMB, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda, tüm araçlarını piyasa kuralları çerçevesinde etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtti. Açıklamada, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadelerine yer verilirken, sıkı para politikasının enflasyon düşene kadar kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

PPK ARA TOPLANTI ÖZETİ ŞU ŞEKİLDE:

“Yakın Dönem Gelişmeleri

1.    Son dönemde finansal piyasalarda oluşan yüksek oynaklıkla birlikte Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 6 Mart tarihli Para Politikası Kurulu (Kurul) toplantısındaki seyiyesinden 38 baz puan artışla 20 Mart itibarıyla 296 baz puan seviyesine gelmiştir. Aynı dönemde, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı 10,3 puan artışla yüzde 19 seviyesine, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise 4,0 puan artışla yüzde 21,5 seviyesine yükselmiştir. 

Piyasalara Yönelik Önlemler ve Para Politikası
2.    Kurul, finansal piyasalardaki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanmıştır. Söz konusu gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği riskler değerlendirilerek, sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler alınmıştır.

3.    Bu doğrultuda Kurul, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltilmesine karar vermiştir. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5’te, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’de sabit tutmuştur.

4.    Ayrıca, piyasadaki oynaklığı sınırlamak üzere TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler alınmıştır. Döviz piyasasının sağlıklı çalışması, döviz kurlarında gözlenebilecek oynaklıkların engellenmesi ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanmıştır. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilirken, vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edilmesine karar verilmiştir.

5.    Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacaktır.

6.    Finansal varlık fiyatlarındaki oynaklığın azalmasına yönelik olarak alınan proaktif önlemlerin enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlaması amaçlanmaktadır.

7.    Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, sahip olduğu tüm araçları piyasa kuralları içinde kararlılıkla ve etkin bir biçimde kullanmaya devam edecektir.

8.    Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Kurul, politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

9.    Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır. “

Related Posts

ABD ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde daraldı: Tarifeler ve tüketici harcamaları etkili oldu

ABD ekonomisi, işletmelerin ithalat stoklarını artırması ve tüketicilerin harcamalarını kısması nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. İlk çeyrekte yaşanan daralma, tarifeler ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle derinleşti. Uzmanlar, bu olumsuz gelişmelerin gelecekte daha fazla etki yaratabileceğini belirtiyor.

Türkiye’nin ünlü dönercisi iflasın eşiğinde: Mahkeme 3 ay süre verdi

Bursa’nın köklü döner markalarından Yusuf Et Çelik Döner, ekonomik krizlerin gölgesinde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Mahkeme tarafından verilen 3 aylık geçici mühlet sürecinde şirket, iflasın eşiğinden dönmeye çalışacak. Onlarca çalışanın ve şubelerin geleceği belirsizliğini korurken, gözler şimdi hazırlık aşamasındaki kurtuluş planında.

Yumurta fiyatlarında sert düşüş: İhracat kısıtlaması etkili oldu

Kuş gribi, ihracat süreçleri ve Ramazan ayında talebin artmasıyla bir dönem rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatları, alınan kararların etkisiyle düştü.

Donald Trump’ın ilk 100 günü küresel ekonomiyi nasıl etkiledi? Küresel resesyon riski çok yüksek!

Piyasalarda ticaret müzakerelerindeki iyimserlikle bir toparlanma görülse de ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk 100 gününün ardından yatırımcılar varlık fiyatlarının sürdürülebilirliği konusunda temkinli. Belirsiz politika ortamı, bazı yatırımcıları farklı varlıklara yönelmeye itiyor. ABD ekonomisinin geleceğine yönelik endişeler ise satış dalgalarına yol açtı.

Bakan Yumaklı: Türkiye’de tarım ve orman sektörü sürdürülebilir bir yapı üzerine oturmuştur

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye’de tarım ve orman sektörü sağlam, sürdürülebilir ve kuvvetli bir yapı üzerine oturmuştur.” dedi.

THY’den Van seferleri açıklaması

Van Ferit Melen Havalimanı’nda yapılacak tadilat çalışmaları nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) yolcuların mağdur olmaması için Muş ve Ağrı’ya ek seferler planladıklarını açıkladı.