Merkez Bankası’ndan kredi açıklaması

Banka Kredileri Eğilim Anketi Sonuçları Açıklandı: Kredi Koşullarında Değişim Bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını paylaştı. Ankete göre, bankalar işletmelere kullandırdıkları kredilerde genel olarak sıkı koşullar uyguladılar. Ancak üçüncü çeyrekte kredi koşullarında bir gevşeme öngörülüyor.

Kredi Koşulları İşletmeler İçin Sıkılaştı

TCMB’nin açıkladığı ankete göre, bankalar ikinci çeyrekte kısa vadeli, döviz cinsinden ve büyük işletmelere verilen kredilerde standartları sıkılaştırdılar. Uzun vadeli ve TL cinsinden kredilerde ise belirgin bir değişiklik gözlenmedi. KOBİ’lere yönelik kredi standartlarında da önemli bir farklılık olmadı.

Üçüncü çeyreğe ilişkin beklentiler, döviz cinsinden ve büyük ölçekli işletmelere verilen krediler dışında, genel olarak kredi koşullarında bir gevşeme öngörüyor.

Bireysel Kredilerde Genel Durum

İkinci çeyrekte bankalar, özellikle ihtiyaç kredilerinde gevşeme eğilimindeyken, konut ve taşıt kredilerinde önemli bir değişiklik yapmadılar. Üçüncü çeyrek için bankalar, tüm bireysel kredi türlerinde mevcut koşulların devam edeceği şeklinde beklentilerini açıkladılar.

Kredi Talebinde Artış Gözlendi

İşletmelerin kredi talebi ikinci çeyrekte genel olarak arttı. Özellikle KOBİ’lerin kredi talebinde belirgin bir artış olurken, TL kredi talebinde hafif bir düşüş yaşandı. Uzun vadeli kredi taleplerinde ise bir değişiklik olmadı.

Üçüncü çeyrek için bankalar, işletmelere yönelik tüm kredi taleplerinde artış öngörürken, konut kredisine olan talebin artacağı, taşıt ve diğer bireysel kredilere olan ilginin azalacağı öngörüldü. Bireysel kredi taleplerinde büyük bir değişim beklenmiyor.

Fonlama Koşulları Rahatlayacak

Fon bulma olanakları açısından değerlendirildiğinde, bankaların ikinci çeyrekte yurtiçi kaynaklara erişiminin kolaylaştığı, yurtdışı kaynaklara ulaşımda ise zorluk yaşandığı görüldü. Üçüncü çeyrek için ise yurtiçi ve yurtdışı fonlama koşullarının belirgin şekilde gevşeyeceği öngörülüyor.

Related Posts

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

Borsa güne yükselişle başladı (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,39 değer kazanarak 10.228,39 puandan tamamladı Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 19,72 puan ve yüzde 0,19 artışla 10.248,11 puana çıktı. Bankacılık …

Yola çıkacak sürücüler dikkat! İşte kara yollarında yapılan çalışmalar (03 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, TAG Otoyolu’nun Bahçe-Nurdağı kavşakları 16-18. kilometrelerinde derz değişimi ve üstyapı yenileme çalışmaları nedeniyle ulaşım Gaziantep-Adana istikametinden iki yönlü ve kontrollü sağlanıyor …

750 milyon dolarlık ‘Eurobond’ ihracı

VakıfBank, yılın ilk sürdürülebilir eurobond ihracını başarıyla tamamlayarak bu alandaki lider konumunu perçinledi.

Ekonomist Hakan Kara: Faizlerin yüzde 50’ye çıktığı Mart 2024’ünden bu yana doğalgaz fiyatları yüzde 150 arttı

Ekonomist Hakan Kara: Faizlerin yüzde 50’ye çıktığı Mart 2024’ünden bu yana doğalgaz fiyatları yüzde 150 arttı

Zirai don cezası!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yapan 289 işletmeye toplamda 114,7 milyon lira idari para cezası kesti. Kurul, özellikle tarım ürünleri ve gıda sektöründeki fırsatçı firmalara karşı mücadelesini kararlılıkla …