Otizmli bireylerin aileleri destek beklerken, Sağlık Bakanlığı’ndan iptal kararı!

Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon otizmli bireyin bulunduğu tahmin edilirken, ailelerin temel haklara erişiminde yaşadığı zorluklara yeni bir engel daha eklendi. Sağlık Bakanlığı’nın, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik 2. Ulusal Eylem Planı kapsamında öngörülen, öfke, duygusal çöküş veya kriz anlarında ailelere destek olacak “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan” birimlerinin kurulmasına yönelik maddenin iptal edilmesi, aileler arasında büyük tepkiye yol açtı.

2023–2030 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan ve eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından 2 Nisan 2023 tarihinde ilan edilen plan, otizmli bireylerin erken tanı, takip ve müdahale programlarıyla desteklenmesini hedefliyordu. BirGün’ün haberine göre, planın önemli maddelerinden biri olarak yer alan “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan” hizmeti, tam teşekküllü hastaneler bünyesinde çok disiplinli acil müdahale ekiplerinin oluşturulmasını öngörüyordu. Ancak, Aralık 2024’te Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, bu madde eylem planından çıkarıldı.

“Ailelerin ihtiyaç duyduğu destek ortadan kaldırıldı”

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Sedef Erken, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bakanlık, çözüm üretilmeden bu maddenin iptalini gerçekleştirerek, otizmli çocuklara sahip ailelerin en kritik anlarında yanlarında olacak desteği ortadan kaldırdı. Bu durum, uzun süredir beklediğimiz ve ailelerin ihtiyaç duyduğu desteğin eksikliğini daha da derinleştiriyor. Konuyu hukuki yollarla da takip ediyoruz.”

Tasarruf tedbirleri

“Ülkemizdeki otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen eylem planı, uygulama aşamasında ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Mevcut bakım merkezlerinin yetersizliği, artan şiddet olayları ve personel eksikliği ailelerin endişelerini artırıyor. Ekonomik tasarruf tedbirleri, bu alandaki yatırımları ve çözüm önerilerini engelliyor.”

Sağlık Bakanlığı’nın kararının, otizmli ailelerin yaşadığı sıkıntıları daha da ağırlaştırdığı vurgulanan haberde, aileler “Sorunlarımız her geçen gün büyüyor; acil ve somut çözümler üretilmeli” diyerek seslerini duyurmaya devam ediyor.

 

Related Posts

Diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlar

Dr. Jale Demir, hastanın diş beyazlatma nedenin biri de sigarayı bırakmak için motivasyon kazanma isteği olduğunu vurgulayarak, diş beyazlatmanın sadece estetik görünüş değil, bir tedavi olarak bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kırmızı besinlerdeki gizli güç

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar kırmızı renkli sebze-meyvelerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan likopenin özellikle kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisiyle öne çıktığını belirtti.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Kanserle mücadelede gizli güç!

Kemoterapi sonrası zihin bulanıklığı, kalp çarpıntısı ya da sinir ucu hasarları yaşayan milyonlarca hasta için umut verici bir gelişme var: Egzersiz. Bilim insanları bu basit alışkanlığın tedavi sürecini nasıl değiştirdiğini açıkladı.