PKK Terör Örgütünün Silah Bırakma Süreci Nasıl İşleyecek?
PKK terör örgütü, Lozan Barış Antlaşması ve Türk Devrimi’nin anayasası olarak kabul edilen 1924 Anayasası’na savaş açtı. Terör örgütü, “silah bırakma” ve “kendini feshetme” açıklamalarının ardından sürecin nasıl ilerleyeceği konusu merak konusu haline geldi. Ancak resmi makamlardan sürecin nasıl işleyeceği konusunda net bir takvim ve plan açıklanmazken, soru işaretleri artıyor.
Kamplar Silah Bıraktıktan Sonra Ne Olacak?
PKK terör örgütünün silah bırakma süreci, MİT ile Barzani ailesinin kontrolündeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından yürütülüyor. Silah bırakma noktaları olarak IKBY’nin kontrolündeki Duhok ve Amediye kentleri ile Erbil’in Köysancak kazası belirlenmiş durumda. Silah teslim kayıtları MİT tarafından tutulacak ve Türkiye’ye gelmeyecek militanların takibi yine MİT tarafından yapılacak. Terör örgütünün kamplarının işlevsiz hale getirilmesi ise silah bırakma sürecinin sonunda gerçekleşecek.
Teröristlerin Teslim Alınması
Teröristlerin teslim alınması ise silah bırakma sürecinin ardından gerçekleşecek. MİT, terör örgütünün üyelerinin suça karışma durumlarıyla ilgili çalışmalar yürütüyor. Türkiye’de eylem yapmamış teröristler MİT tarafından tespit edilecek ve TSK ile MİT tarafından Türkiye’ye getirilmek üzere teslim alınacak.
5 Yıllık İzleme Süreci
Sürecin sonunda 5 yıllık bir izleme süreci planlanıyor. Bu süreçte TSK’nin Irak’ın kuzeyindeki varlığı korunacak. Türkiye’ye yönelik herhangi bir saldırı örgütlenmesi olmadığı tespit edilmesi durumunda birlikler geri çekilecek.
Şırnak’ta Özel Güvenlik Alanları
Terör örgütüne karşı alınan tedbirler kapsamında Şırnak Valiliği, bazı bölgeleri özel güvenlik alanı ilan etti. Bu karar, operasyon yapılmayan ve örgütün fesih kararının ardından alınmasıyla dikkat çekti.