Topuk Kanı Testinin İhmal Edilmesi Bebeklere En Büyük Kötülük Olur

Yenidoğan Tarama Programı İle Bebek Sağlığı Korunuyor

Yenidoğan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, doğuştan gelen bazı hastalıklara erken tanı koyma ve müdahale etme imkanı tanıyan topuk kanı testinin ihmal edilmesinin, bir ailenin bebeklerine yapabileceği en büyük kötülük olduğunu vurguladı.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından 1987 yılından bu yana yürütülen Yenidoğan Tarama Programı sayesinde, bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların erken teşhis edilip tedavi edilmesi hedefleniyor.

Program kapsamında şu anda 6 genetik hastalığın taraması yapılmaktadır. Bu hastalıklar arasında fenilketonüri (FKU), konjenital hipotiroidi (KHT), biotinidaz eksikliği (BE), kistik fibrozis (KF), konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ve spinal musküler atrofi (SMA) bulunmaktadır.

Topuk kanından alınan birkaç damla örnek, hastalık risklerini önleyerek bebeklerin sağlığını korumada önemli bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, topuk kanı testi ve aşı reddi konularında önemli açıklamalarda bulunarak, bebeklerin sağlığı için bu tür tarama ve tedavilerin önemini vurguladı.

Aşılama oranlarının düşmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Baş, aileleri aşılar konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Özellikle çocuk felci, tetanos gibi hastalıkların aşılara bağlı olarak kontrol altında tutulduğunu ve aşı oranlarının düşmesinin hastalıkların tekrar ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade etti.

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç da aşı karşıtlığının yenidoğanlarda ciddi bir sorun olduğunu belirterek, aşıların bebek ölümlerini önlemede önemli bir rol oynadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı ve diğer sağlık kuruluşlarının bu konuda farkındalık oluşturmak için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Şaduman Türkay – Sağlık

Related Posts

Antalya hayvanat bahçesinden kaçan aslan öldü mü, bulundu mu?

Antalya’da bir hayvanat bahçesinden kaçan aslan, şehirde paniğe yol açtı. 6 Temmuz 2025 tarihinde yaşanan olayda, “Zeus” adlı aslanın kaçışı bir çiftçinin ağır yaralanmasıyla trajik bir boyut kazandı. Sosyal medyada ve haber kanallarında büyük yankı uyandıran bu olay, hayvanat bahçesinin güvenlik önlemlerini ve vahşi hayvanların esaret altında tutulmasını yeniden tartışmaya açtı. Peki, Hayvanat bahçesinden kaçan aslan öldürüldü mü, bulundu mu?

Yerinde Dönüşüm projesi bitti mi, uzatıldı mı? Yerinde Dönüşüm projesi son durum Temmuz 2025!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi, afetzedelerin ev ve iş yerlerini güvenli bir şekilde yeniden inşa etmelerine olanak sağlıyor. 30 Haziran 2025’te sona ermesi planlanan proje için başvuru süresinin uzatılıp uzatılmadığı, milyonlarca depremzede tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Yerinde Dönüşüm Projesi bitti mi, yoksa uzatıldı mı? 1 Temmuz 2025 itibarıyla projenin son durumu nedir?

115. dönem ÖGG sınav soruları ve cevapları || Özel Güvenlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

Özel güvenlik görevlisi olma hayali kuran binlerce adayın merakla beklediği 115. Dönem Özel Güvenlik Görevlisi (ÖGG) Temel Eğitim ve 91. Yenileme Eğitimi Sınavı, 29 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından düzenlenen sınavda adaylar, 100 soruluk testle ter döküyor; silahlı adaylar ise ek 25 silah bilgisi sorusuyla mücadele etti. Peki, 115. dönem ÖGG sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman yayınlanacak? 115. dönem Özel Güvenlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 21-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Peki, TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı