Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar sahte ve kalitesiz güneş gözlüklerine karşı uyarıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, yaptığı açıklamada, vatandaşların güneş gözlüğü satın alırken dikkat etmesi gereken hususları anlattı.

Kızıloğlu, gözlüğün belli standartlara göre imal edilmiş olması gerektiğini belirterek, üzerinde güvenlik ve kalite standartlarına sahip olduğunu gösteren CE belgesi gibi ibareler ve sertifikalı olması gerektiğini vurguladı.

Ultraviyole (UV) ışınların blokajının gözlük seçiminde en önemli unsur olduğunu dile getiren Kızıloğlu, “Işınları yüzde 100 bloke ettiğini gösteren ‘UV 400’ ibaresi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sahte güneş gözlüklerinin ışınlardan korumadığını ve sadece renkli bir cam olduğunu vurgulayan Kızıloğlu, UV ışınlarının göze olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Bu etkilerin kısa ve uzun vadede göz sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, hatta katarakt ve retina hasarına yol açabileceğini aktardı.

Kızıloğlu, özellikle çocuklarda sahte güneş gözlüklerinin kullanımının görme gelişimlerine zarar verebileceğine dikkat çekerek, güvenilir optik mağazalardan ve sertifikalı gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Cam rengiyle UV koruması arasında bir ilişki olmadığını dile getiren Kızıloğlu, güneş gözlüğü seçiminde kullanım alanına göre farklı renklerin tercih edilebileceğini belirtti. Örneğin, araba kullanıcıları için gri, yeşil veya kahverengi camları önerirken, kayak yaparken amber rengi tercih edilmesini tavsiye etti.

Genel olarak sahte güneş gözlüklerinin göze zarar verebileceğini belirten Kızıloğlu, cam kalitesinden çerçeve kalitesine kadar dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Son olarak, güneş gözlüğü seçerken UVA ve UVB ışınlarını filtreleyen ve bu durumu UV400 veya CE belgesiyle belgeleyen gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

18 yaş altına dolgu ve botoks tehlikesi: Uzmanlar uyardı

Bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yapılan estetik işlemlerinin ciddi sağlık problemlerine yol açtığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Sena İnal Aptoula, “Estetik işlemler sadece hacim verici, şekil değiştirici işlemler olmayıp aslında cildi besleyen, daha sağlıklı ve genç görünüm sağlayan birçok işlemi kapsamakta. Ancak uygulamaların yapıldığı ortam ve işlemi gerçekleştiren kişinin uzmanlığı büyük önem taşıyor. Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor” dedi.

Kelimeleri unutturan ve yanlış söylettiren beyin hastalığı 3 tipte görülüyor

Günlük konuşmalarınızda sık sık kelime arıyor, tanıdık nesnelerin adlarını hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Ya da bir kelimeyi yanlış söyleyip durumu fark ettiğinizde geçiştiriyor musunuz? Uzmanlara göre bu durum sadece yorgunluk ya da yaşlanmanın doğal bir parçası olmayabilir. Primer Progresif Afazi (PPA) adı verilen, sinsice ilerleyen bir beyin hastalığı, dili hedef alarak ilk belirtilerini fark ettirmeden göstermeye başlıyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlar

Dr. Jale Demir, hastanın diş beyazlatma nedenin biri de sigarayı bırakmak için motivasyon kazanma isteği olduğunu vurgulayarak, diş beyazlatmanın sadece estetik görünüş değil, bir tedavi olarak bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir