Marmara Denizi’nde müsilaj istilası

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer: Müsilaj Denizi İstila Ediyor

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi’nde 10 metreden 40 metreye kadar uzanan müsilajın denizi istila ettiğini belirtti. Müsilaj, deniz canlılarının yaşam alanlarını tehdit ediyor, oksijen üretimini engelliyor ve fotosentezi azaltarak ekosistem üzerinde büyük zararlara neden oluyor. Dip canlılarının yaşam alanlarını kaplayarak dalış eğitimini zorlaştırdığını vurguladı.

Atık Sular ve Müsilaj

Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi’ne yılda yaklaşık 8 milyon ton atık su deşarj edildiğini ve bu deşarjın müsilaj oluşumunda önemli bir faktör olduğunu belirtti. Şu anda Marmara Denizi’nde müsilajdan kaynaklı ciddi sorunlar yaşandığını ifade etti.

“Omurgasız Türler Çoğaldı”

Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi’ne günde toplam 8 milyon ton atık suyun deşarj edildiğini söyleyerek, bu atıkların deniz ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Müsilaj oluşumunu tetikleyen azot ve fosfor gibi besin maddelerinin aşırı plankton üremesine neden olduğunu ve bu durumun deniz canlıları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

‘Oksijenin Üretilmesi Engelleniyor’

Prof. Dr. Tecer, müsilajın deniz tabanından yüzeye kadar ciddi bir şekilde yayıldığına dikkat çekerek, bu durumun deniz ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı. Müsilajın oksijen üretimini engellediğini, fotosentezi azalttığını ve deniz canlılarının yaşam alanlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Su kaynaklarının geri kazanılması gerektiğini vurgulayarak, atık suların kontrolsüz bir şekilde deşarj edilmesinin sonuçlarını önlemek için önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Dervişoğlu’ndan Erdoğan’a: Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun, aklını başına al!

Dervişoğlu’ndan Erdoğan’a: Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun, aklını başına al!

‘Sallanıyor’ dedikleri binada hasar tespit edilmedi

Diyarbakır’da sallandığı ihbarıyla tahliye edilen binada hasar olmadığı tespit edildi.

Trump’ın gözdağı işe mi yaradı… Putin’den Ukrayna’da yeni yol haritası

ABD Başkanı Trump’ın Rusya’ya yaklaşımı son dönemde olumsuz bir tona büründü. ABD’yi Ukrayna’da doğrudan Rusya karşıtı bir pozisyonda görmek istemeyen Moskova ise Washington’a Ukrayna barışı için somut “yol haritası” teklifini iletti.

Dağ yürüyüşü kötü sonlandı: 100 metreden yere çakıldı

İtalya’nın Trentino bölgesindeki Val di Fassa vadisinde trajik bir kaza meydana geldi. İtalyan haber ajansı ANSA ile devlet televizyonu RAI’nin bildirdiğine göre, yaklaşık 50 yaşında olan bir Çek vatandaşı, Cuma günü öğleden sonra arkadaşlarıyla …

Bakan Güler KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Korukoğlu’nu kabul etti

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu’nu kabul etti. Görüşmede ikili savunma ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Binanın çatısına çıkıp çocukları yangından kurtardı: Hademeden madalyalık kurtarma operasyonu

Paris’te bir okul hademesi olan Fousseynou Samba Cissé, işten çıktıktan sonra karşılaştığı yangında altı kişiyi kurtararak kahraman ilan edildi. Altıncı kata tırmanarak alevler içindeki daireden çocukları alan Cissé, kalabalığın gözleri önünde gerçekleştirdiği bu cesur hareketle Fransız hükümetinin takdirini kazandı.